tartaarsaus en kibbeling

Tartaarsaus bij kibbeling is zo’n combinatie die bijna niemand in twijfel trekt — het werkt gewoon. Maar juist daardoor vergeten we soms dat je met die saus nog veel meer kunt doen. Dus: hier een versie met net wat meer pit, frisheid én diepgang.

De klassieke basis, maar dan met extra smaak

Misschien herken je dit ook: je koopt kibbeling bij de viskraam, krijgt er een bakje saus bij, en denkt “ja, lekker”, maar mist toch iets. Toen ik zelf een keer tartaarsaus maakte, viel het kwartje. Door een paar ingrediënten aan te passen (en toe te voegen) krijg je een saus die zóveel beter past bij de krokante vis.

Wat je nodig hebt

Voor deze versie van tartaarsaus begin je met een klassieke basis — mayonaise, augurk, kappertjes — maar dan geef je het een kick met mosterd en citroenrasp. Dit heb je nodig:

  • 5 el goede mayonaise
  • 1 kleine augurk, heel fijngehakt
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 tl citroensap + wat rasp van de schil
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt
  • 1 el verse peterselie, gehakt
  • peper en zout naar smaak

Meng alles rustig door elkaar. Laat het bij voorkeur even staan in de koelkast — een uurtje is al genoeg om de smaken mooi te laten samenkomen.

Waarom dit beter werkt bij kibbeling

Die grove mosterd en citroenrasp geven de saus net wat meer spanning en frisheid. Perfect bij de vettige, knapperige kibbeling. En omdat je zelf snijdt en mengt, heb je ook meer textuur — wat een fijne tegenhanger is van de zachte vis. Je zult merken: dit tilt je viskraam-lunch naar een hoger niveau.

Ook lekker bij andere dingen

Deze saus is trouwens ook heerlijk bij gegrilde groenten (denk: bloemkool of courgette), op een broodje met makreel, of zelfs als dressing bij een lauwwarme aardappelsalade. Maak dus gerust wat meer, want het gaat sneller op dan je denkt.

Laat de kraam maar wachten

Natuurlijk, het is makkelijk om gewoon even kibbeling te halen en die standaard saus erbij te nemen. Maar als je een keer zin hebt om iets extra’s te doen — probeer dit. Echt. Je proeft het verschil, en je hebt iets gemaakt dat net zo makkelijk voelt als luxe smaakt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *