Wie zegt dat je voor een romige, volle tartaarsaus altijd ei en mayonaise nodig hebt? Echt niet! De plantaardige keuken zit bomvol verrassingen, en deze vegan tartaarsaus bewijst dat je met een paar simpele ingrediënten een sausje maakt dat zelfs de grootste carnivoor zal verbazen.


Waarom vegan?

Laten we eerlijk zijn: plantaardig eten is niet alleen voor hippe foodies met een yogamat. Het is lekker, duurzaam en vaak nog gezonder ook. Deze saus is perfect voor wie lactosevrij, cholesterolarm of gewoon nieuwsgierig wil snacken. En geloof me: de smaak doet écht niet onder voor de klassieke variant.


De basis: plantaardige mayonaise

De truc zit ‘m in een goede vegan mayo. Je kunt er eentje kopen (plantaardige mayonaise is inmiddels in bijna elke supermarkt te vinden) of je maakt hem zelf met ongezoete sojamelk, zonnebloemolie, mosterd en citroensap. Kloppen tot een mooie, dikke emulsie en je hebt een geweldige basis.
(Tip: Hellmans heeft tegenwoordig hele goede vegan matonaise!)


Wat gaat er nog meer in?

Zoals bij elke tartaarsaus draait het om de frisse vulling. Hier komt mijn favoriete mix:

  • 4 el vegan mayo
  • 1 el fijngehakte augurken
  • 1 el kappertjes
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el citroensap
  • Verse dille of peterselie
  • Optioneel: een beetje knoflook of sjalot voor pit

Alles mengen, even laten trekken in de koelkast… en BOEM. Vegan magie.


Perfecte combi’s

Deze saus is waanzinnig lekker bij gebakken tofu, vegan vissticks, loaded fries of zelfs op een broodje tempeh. Je zult versteld staan hoe veelzijdig dit sausje is. En geloof me: je gasten zullen nóóit raden dat het 100% plantaardig is.

Vegan Tartaarsaus

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Servings 4 personen

Ingrediënten

  • 4 eetlepel vegan mayo
  • 1 eetlepel fijngehakte augurken
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 handje Verse dille of peterselie
  • 1/2 theelepel Optioneel: een beetje knoflook of sjalot voor pit
  • 1 snufje zout en peper

Notities

De truc zit ‘m in een goede vegan mayo. Je kunt er eentje kopen (plantaardige mayonaise is inmiddels in bijna elke supermarkt te vinden) of je maakt hem zelf met ongezoete sojamelk, zonnebloemolie, mosterd en citroensap. Kloppen tot een mooie, dikke emulsie en je hebt een geweldige basis.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept